Καθημερινά 9:00 πμ - 9:00 μμ
evriston-me-avga
ΓΙΑ ΤΗ ΖΥΜΗ:
  • 2 φλ. τσαγιού αλεύρι
  • αλάτι
  • νερό όσο πάρει
  • 3 αβγά
  • 120 γρ. βούτυρο
ΥΛΙΚΑ
  • αλεύρι
  • αυγά
  • βούτυρο
  • αλάτι
  • νερό
ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Ευριστόν ή Υβριστόν, που είναι οι σπιτικές ποντιακές χυλοπίτες που φτιάχνονται γλυκές ή αλμυρές.

Σήμερα, φτιάχνουμε ευριστόν με αβγά και το βέβαιο είναι το εξής: πως είτε έτσι είτε αλλιώς το φαγητό αυτό είναι τέλειο. Πρώτον διότι γίνεται γρήγορα και εύκολα. Δεύτερον βράζεται σε δύο λεπτά ή απλά το περιχύνουμε με καυτό νερό και είναι έτοιμο. Και τρίτον, τα σπιτικά αυτά ζυμαρικά είναι φουρνιστά κι αυτό σημαίνει ξεροψημένη γεύση!

Ξεκινάμε με τη ζύμη. Σε μια λεκάνη βάζουμε το αλεύρι με το αλάτι και νερό όσο πάρει, μέχρι να γίνει το ζυμάρι μαλακό. Ζυμώνουμε καλά καλά και χωρίζουμε το ζυμάρι σε τρία κομμάτια.

Ανοίγουμε το κάθε κομμάτι σε μεγάλο φύλλο. Αυτά τα φύλλα τα ψήνουμε παραδοσιακά στο σάτσι, στην πυροστιά δηλαδή, αλλά καθώς αυτό είναι λίγο δύσκολο να βρεθεί, τα βάζουμε για λίγα λεπτά στο φούρνο.

Τα ψήνουμε και από τις 2 μεριές, μέχρι να ξεραθούν ελαφρώς, χωρίς να φτάσουν στο στάδιο να σπάνε. Προσέχουμε, δηλαδή, να μείνουν λίγο μαλακά, ώστε να μπορούμε να τα κόψουμε.

Αφού βγάλουμε τα φύλλα από το φούρνο, τα τυλίγουμε όλα μαζί σε ρολό και τα κόβουμε σε λεπτές- λεπτές ροδέλες. Βάζουμε τις ροδέλες στο φούρνο στους 100 βαθμούς για 5 περίπου λεπτάκια, μέχρι να ροδίσουν. Το σπιτικό μας ευριστόν είναι έτοιμο!

Πάμε να το μαγειρέψουμε τώρα. Σε νερό που βράζει βάζουμε αλάτι, ρίχνουμε μέσα το ευριστόν για 2-3 λεπτάκια και το στραγγίζουμε. Σ’ ένα μεγάλο τηγάνι λιώνουμε και ροδίζουμε λίγο βούτυρο. Εκεί μέσα, ρίχνουμε το ευριστόν, ανακατεύουμε καλά και το βάζουμε σε μία πιατέλα. Στο ίδιο τηγάνι ρίχνουμε ακόμη λίγο βούτυρο, τα αβγά και ανακατεύουμε.

Μόλις είναι έτοιμα, τα περιχύνουμε στο πιάτο με το ευρηστόν και ορμάμε όσο είναι ζεστά.

Άλλες συνταγές

Υλικά (για 4 – 5 άτομα) 1 πακέτο (500 γρ.) χυλοπίτες 1 κονσέρβα ολόκληρα ντοματάκια με το χυμό τους, χτυπημένα 2 σκελίδες σκόρδου, ψιλοκομμένες (προαιρετικά) 50 ml ελαιόλαδο 200 γρ.

Υλικά 2 γεμάτες χούφτες χυλοπίτες 2-3 γινομένες ντομάτες ή 1 κονσέρβα ντοματάκια κονκασέ λάδι (ή βούτυρο γάλακτος) αλάτι (ή 2 κύβους Maggie/Knorr κόττας) πιπέρι φέτα Πως γίνεται Τρίβουμε τις φρέσκιες

Τα νέα μας

Η συνεργασία μας με τη βιοτεχνία παραγωγής τυροκομικών ΡΑΓΙΑΝ επισφραγίστηκε με μία όμορφη εκδήλωση. Με την ευκαιρία των Χριστουγέννων 2024, στολίσαμε τα προϊόντα μας και τα παρουσιάζουμε στο κοινό μας.

Ολοκληρώθηκε η συμμετοχή μας στην 88η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης. Το περίπτερό μας, στο κτήριο 4, στημένο και οργανωμένο άψογα όπως πάντα, με την παρουσία όλου του προσωπικού του εργοστασίου μας

Εκσυγχρονίσαμε τη νέα γραμμή παραγωγής για να μπορέσουμε να εξυπηρετήσουμε τους πελάτες μας σε ολόκληρη την Ελλάδα λόγω αυξημένης ζήτησης. Βρήκαμε μια καλή ευκαιρία, να εκσυγχρονίσουμε και τη συσκευασία των

Μας επισκέφτηκαν τα παιδιά του Πρώτου Δημοτικού Σχολείου Κιλκίς μαζί με τους δασκάλους τους. Έγινε ξενάγηση σε όλους τους χώρους της βιοτεχνίας μας, ώστε να παρακολουθήσουν τα παιδιά όλα τα