Υλικά (για 4 – 5 άτομα)
- 1 πακέτο (500 γρ.) χυλοπίτες
- 1 κονσέρβα ολόκληρα ντοματάκια με το χυμό τους, χτυπημένα
- 2 σκελίδες σκόρδου, ψιλοκομμένες (προαιρετικά)
- 50 ml ελαιόλαδο
- 200 γρ. ανθότυρο, κομματιασμένο (ή κατίκι Δομοκού)
- 200 γρ. γραβιέρα, κατά προτίμηση Αμφιλοχίας, τριμμένη
- 1 κουτ. σούπας φρέσκια ρίγανη χοντροκομμένη ή 1/2 κουτ. σούπας ξερή
- αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
Διαδικασία
Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το ελαιόλαδο με το σκόρδο και όταν ζεσταθεί και αρχίσει να βγάζει το άρωμά του, ρίχνουμε την ντομάτα, ανακατεύουμε, αφήνουμε για 2 λεπτά, προσθέτουμε τις χυλοπίτες, ανακατεύουμε για 30 δευτερόλεπτά και προσθέτουμε 2 φλιτζ. τσαγιού ζεστό νερό.
Χαμηλώνουμε τη φωτιά σε μέτρια θερμοκρασία, έτσι ώστε να αρχίσει να βράζει, αλατοπιπερώνουμε, αφήνουμε την κατσαρόλα ξεσκέπαστη για να ελέγχουμε τα υγρά και προσθέτουμε λίγο – λίγο ζεστό νερό, αν χρειάζεται, ώστε να βράσουν οι χυλοπίτες και μαγειρεύουμε για 2 – 3 λεπτά λιγότερο από το χρόνο που προτείνεται στη συσκευασία. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200° C.
Ρίχνουμε τη ρίγανη, ανακατεύουμε και αδειάζουμε το μείγμα σε ένα μεσαίου μεγέθους ταψί. Σκορπάμε από πάνω τα τυριά και ψήνουμε για περίπου 5 – 6 λεπτά, ίσα να λιώσουν τα τυριά. Σερβίρουμε και συνοδεύουμε με σαλάτα.
Τι πίνουμε: Μπορούμε να συνοδεύσουμε με κρασί κόκκινο ή ροζέ (ξηρό) και θα ’ναι όλοι ευχαριστημένοι.
Μυστικό: Μια άλλη παραλλαγή είναι να ανακατέψουμε 400 γρ. γιαούρτι με τη γραβιέρα και τις χυλοπίτες, να τα αδειάσουμε στο ταψί και να τα ψήσουμε για 15 λεπτά.