Menu

Menu

Νομιμοποίηση αυθαιρέτων προ του 2011

Αναζήτηση

Άλλα έργα

Αυτόνομες πολυτελείς κατοικίες στον Άγιο Νικόλαο Κρήτης

Εννέα αυτόνομες κατοικίες, οι τρείς με 2 ΔΣΚWC και έξι studios με αυτόνομο ιδιωτικό χώρο. Κάθε μία περιλαμβάνει μοντέρνα αισθητική με παραδοσιακά πετρόχιστα στοιχεία, ενεργειακή απόδοση Α, βιολογικό καθαρισμό, κλιματισμό

Διαμερίσματα και κατάστημα στο Ηράκλειο Κρήτης

Οικοδομή με μοντέρνα κατασκευή, κοντά στη θάλασσα στη Χερσόνησο του Ηρακλείου. Περιλαμβάνει ακάλυπτο χώρο καθώς και ένα αίθριο φωτισμού και αερισμού στη μέση της κατασκευής. Αποτελείται από ισόγειο και τρείς

Συγκρότημα 2 κτηρίων στην Αλεξάνδρεια Ημαθίας

Σε κεντρικό αλλά ήσυχο σημείο της Αλεξάνδρειας Ημαθίας, κατασκευάσαμε ένα μεγάλο έργο.

Η κατασκευή περιελάμβανε δύο κτίρια σε κοινό οικόπεδο με διαμόρφωση χώρου, τέσσερις ορόφους και κλειστά και ανοιχτά πάρκινγκ.
Κατασκευή πολυτελείας που περιλαμβάνει διαμερίσματα 2, 3, 4 και 5 υπνοδωματίων καθώς και 1, 2 και 3 μπάνια.

Συγκρότημα επτά μεζονετών στο Ηράκλειο Κρήτης

Επτά μεζονέτες σε υπέροχο σημείο στο Ηράκλειο Κρήτης. Το έργο ολοκληρώθηκε σε 19 μήνες και χρησιμοποιήθηκαν σύγχρονες κατασκευαστικές λεπτομέρειες, και άριστα υλικά. Περιλαμβάνει ιδιωτικό ακάλυπτο χώρο για κάθε μεζονέτα, υπόγειο χώρο, και δύο ορόφους με σοφίτα.
Το καθένα απ’ αυτά είχε από 3 έως 5 υπνοδωμάτια και 2 έως 3 μπάνια.

Συγκρότημα αναψυχής στην Αμμουδάρα Ηρακλείου

Από το 2005 ενοικιάστηκε χώρος 2.250 τ.μ. στην Αμμουδάρα Ηρακλείου.

Ο ανακαινίστηκε και έγιναν καταστήματα: πιτσαρία, καφέ, αίθριο bar και ανακαινίσθηκαν πληρως οι δύο πισίνες (μία μεγάλη και μία παιδική). Η επιχείρηση λειτούργησε επί πενταετίας με μεγάλη επιτυχία.

Η απόλυτη είσοδος στην διαχείριση ακινήτου στην Κρήτη.

logo-big
nomimopoiiseis-afthaireton-2017

Πληροφορίες

ΝΕΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΑ ΑΥΘΑΙΡΕΤΑ: ΕΩΣ ΚΑΙ 60% ΜΕΙΩΣΗ ΤΩΝ ΠΡΟΣΤΙΜΩΝ

Καταβολή προστίμου σε 80 μηνιαίες δόσεις – Επιτρέπεται η δόμηση σε ρέματα.
Δεν έχει τέλος η νομιμοποίηση αυθαιρέτων. Το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας έδωσε σήμερα την όγδοη παράταση στις προθεσμίες υπαγωγής στον ισχύοντα νόμο 4178/13, καταθέτοντας παράλληλα στη Βουλή έναν νέο νόμο για τη νομιμοποίηση αυθαιρέτων, ο οποίος είχε τεθεί σε διαβούλευση πριν από έναν χρόνο.

Διαβάστε εδώ το νομοσχέδιο

Υπό τον τίτλο «Έλεγχος και προστασία του δομημένου περιβάλλοντος» περιλαμβάνει ρυθμίσεις που καλύπτουν ευρεία θεματολογία, από την ακύρωση μεταβιβάσεων, μισθώσεων και παραχωρήσεων αυθαιρέτων και την ταυτότητα κτιρίου έως τη δόμηση σε ρέματα και τη νομιμοποίηση αυθαίρετων κτισμάτων. Η γενικότερη φιλοσοφία είναι μείωση των παραβόλων και των προστίμων για τα αυθαίρετα, υπό προϋποθέσεις και αύξηση των δόσεων.

Ειδικότερα, το ενιαίο ειδικό πρόστιμο μειώνεται:

α)  κατά 20%, εφόσον η αυθαίρετη κατασκευή ή χρήση υπαχθεί στις νέες ρυθμίσεις έως την 08/12/2017.
β)  κατά 10%, εφόσον υπαχθεί από την 09/12/2017 έως την 08/06/2018.
γ)  κατά 10% στις περιπτώσεις που υποβληθεί μελέτη στατικής επάρκειας ταυτόχρονα με τη δήλωση υπαγωγής

Αντίθετα, το ενιαίο ειδικό πρόστιμο, αυξάνεται:

α)  κατά 10%, εφόσον η αυθαίρετη κατασκευή ή χρήση υπαχθεί στις νέες διατάξεις από την 09/06/2018 έως την 08/12/2018.
β)  κατά 20%, εφόσον η νομιμοποίηση γίνει μετά την 09/12/2018.
γ)  κατά 10% αν βρίσκεται σε περιοχές προστασίας για τις οποίες έχει εκδοθεί και ισχύουν ΠΔ καθορισμού όρων δόμησης.

Σε περίπτωση που για την υπαγωγή αυθαιρέτων κατασκευών και χρήσεων ολοκληρωθούν οι προβλεπόμενες εργασίες στατικής ενίσχυσης (βάσει στατικής μελέτης μηχανικού), το ενιαίο ειδικό πρόστιμο, μειώνεται κατά:

α)  60% σε περιοχές σεισμικής επικινδυνότητας 3
β)  50% σε περιοχές σεισμικής επικινδυνότητας 2
γ)  30% σε περιοχές σεισμικής επικινδυνότητας 1.

Εάν ολοκληρωθούν εργασίες ενεργειακής αναβάθμισης (βάσει μελέτης αρμόδιου μηχανικού), το ενιαίο ειδικό πρόστιμο, μειώνεται έως:

α)  50% για υπερβάσεις έως 250 τ.μ. σε οριζόντιες ή κάθετες ιδιοκτησίες με χρήση κατοικίας και έως 500 τ.μ. σε οριζόντιες ή κάθετες ιδιοκτησίες με άλλες χρήσεις πλην κατοικίας.
β)  30% για μεγαλύτερες υπερβάσεις

Αποπληρωμή σε 80 δόσεις

Το πρόστιμο θα καταβάλλεται σε 80 μηνιαίες δόσεις. Σε περίπτωση μη εμπρόθεσμης καταβολής της μηνιαίας δόσης, το ανεξόφλητο ποσό θα προσαυξάνεται κατά 1% για κάθε μήνα καθυστέρησης. Για εφάπαξ καταβολή έως την τελευταία εργάσιμη ημέρα του επομένου μήνα της ημερομηνίας υπαγωγής, παρέχεται έκπτωση 20% του προστίμου. Εάν καταβληθεί το 30% του συνολικού ποσού του προστίμου, έως την τελευταία εργάσιμη ημέρα του επομένου μηνός της ημερομηνίας υπαγωγής η έκπτωση θα είναι 10%.

Άκυρες μεταβιβάσεις, μισθώσεις και παραχωρήσεις αυθαιρέτων

Στο νομοσχέδιο παραμένει η διάταξη η οποία είχε προκαλέσει τεράστιες αντιδράσεις όταν το νομικό κείμενο είχε τεθεί για πρώτη φορά σε διαβούλευση.
Σύμφωνα με αυτή, απαγορεύεται και είναι απολύτως άκυρη η μεταβίβαση ή η σύσταση εμπράγματου δικαιώματος σε ακίνητο, στο οποίο έχει εκτελεστεί αυθαίρετη κατασκευή, ή έχει εγκατασταθεί αυθαίρετη αλλαγή χρήσης. Στην απαγόρευση εμπίπτει και η εισφορά ακινήτου σε εταιρεία.
Επίσης δεν επιτρέπεται η μίσθωση και η παραχώρηση ακινήτων στα οποία υπάρχει αυθαίρετη κατασκευή ή έχει εγκατασταθεί αυθαίρετη αλλαγή χρήσης.

Εξαιρούνται τα ακίνητα, στα οποία έχουν εκτελεστεί αυθαίρετες κατασκευές ή έχουν εγκατασταθεί αυθαίρετες χρήσεις:

α)  που υφίστανται προ της 30-11-1955, ημερομηνίας ισχύος του από 9-8-1955 Β. Δ/τος ή
β)  που έχουν απαλλαγεί από την κατεδάφιση, σύμφωνα με τις διατάξεις της παρ. 1 του άρθρου 3 του ν. 720/1977 (Α’ 297) ή
γ)  που έχουν εξαιρεθεί από την κατεδάφιση, σύμφωνα με τις διατάξεις της παρ. 5 του άρθρου 16 του ν. 1337/1983 (Α’ 33) ή της παρ. 8 και παρ. 10 του άρθρου 9 του ν. 1512/1985 (Α’ 4) ή
δ)  που έχει ανασταλεί η κατεδάφιση, σύμφωνα με τις διατάξεις των άρθρων 15, 16, 20 και 21 του ν. 1337/1983 (Α’ 33), όπως ισχύουν, χωρίς όμως να έχει απορριφθεί με απόφαση του αρμοδίου κατά περίπτωση οργάνου η αίτηση για την εξαίρεση από την κατεδάφιση ή
ε)  που έχουν εξαιρεθεί από την κατεδάφιση, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 4 του ν. 3399/2005 (Α’ 255) ή
στ)  που έχει περατωθεί η διαδικασία διατήρησης, σύμφωνα με τις διατάξεις του ν. 3775/2009 (Α’ 122) ή του ν. 3843/2010 (Α’ 62) και για το χρονικό διάστημα που προβλέπεται σε αυτές η να έχει περατωθεί η διαδικασία της διατήρησης υπό τις προϋποθέσεις του παρόντος.
ζ)  που έχει περατωθεί η διαδικασία καταβολής του ενιαίου ειδικού προστίμου ή έχει καταβληθεί ποσοστό 30% του ενιαίου ειδικού προστίμου εφόσον ορίζεται κατά τις διατάξεις του παρόντος και κατά τις διατάξεις του ν. 4014/2011 (Α’ 209) και του ν. 4178/2013 (Α’ 174) υπό τις προϋποθέσεις του παρόντος νόμου.

Ανοίγει δρόμος για δόμηση σε ρέματα

Στις περιπτώσεις υδατορεμάτων που απεικονίζονται σε παλαιότερα εγκεκριμένα ρυμοτομικά σχέδια (του ν. 880/1979) και τα οποία έχουν διευθετηθεί με τεχνικά έργα κλειστής διατομής, επιτρέπεται η δόμηση στο οικοδομήσιμο τμήμα των όμορων οικοδομικών τετραγώνων με τους όρους δόμησης της περιοχής.

Προϋπόθεση τα τεχνικά έργα να βρίσκονται κάτω από εγκεκριμένους και διαμορφωμένους κοινόχρηστους χώρους του ρυμοτομικού σχεδίου και να έχουν κατασκευαστεί βάσει μελέτης αρμόδιας υπηρεσίας ή φορέα.